Rouwverwerking

Als de uitvaartplechtigheid is geweest gaat het leven gewoon weer door. Daar lijkt het in ieder geval op. Maar het rouwproces eindigt niet met de begrafenis of crematie, eigenlijk begint het dan pas. Rouwen is meestal hard werken en iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier.

Volwassenen en rouw

Verdriet wordt heel verschillend ervaren. De één wil er bijvoorbeeld altijd over praten, de ander het liefst zo weinig mogelijk en zeker niet met de partner of kinderen. Belangrijk is het vooral om elkaar een eigen manier van verwerken te gunnen.

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet is het boek 'Helpen bij verlies en verdriet' van Manu Keirse. Dit boek is al veel jaren het basisboek over rouw. Met herkenbare voorbeelden laat Keirse zien dat rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Meer over Manu Keirse leest en ziet u verderop op deze pagina over rouwverwerking. 

'Verwerken is niet loslaten, maar anders leren vasthouden'

een uitspraak van Manu Keirse

Als steun bij de rouwverwerking ontvangen volwassenen van ons het boekje 'Verlies - gevoelens, gedachten en toekomst'. Het boekje biedt herkenning, inzicht in gevoelens, emotionele steun en praktische informatie, zoals een lijst met boeken, websites en organisaties voor nabestaanden.

Rouwverwerking Kinderen en rouw

Voor kinderen is het belangrijk om afscheid te kunnen nemen. Ze kunnen op jonge leeftijd al mee naar een uitvaart of opbaring. Het is wel belangrijk om hen goed voor te bereiden op wat ze daar dan te zien krijgen. Kinderen kunnen betrokken worden bij de begrafenis of crematie door bijvoorbeeld een afscheidsbrief of afscheidsgedicht te schrijven en/of voor te lezen of een rouwslinger voor de kist te maken. Daarnaast zijn er ook speciale verhalen voor kinderen die voorgelezen kunnen worden tijdens de uitvaartplechtigheid.

Bij ieder overlijden geven wij het boekje 'Kinderen helpen bij verlies’. Het boekje bevat een combinatie van informatie en praktische tips. Kinderen helpen bij verlies is een leidraad voor ouders, die hun kind(eren) willen ondersteunen bij het afscheid, de uitvaart én de periode daarna.

Om te helpen bij de rouwverwerking geven wij aan kleine kinderen bij het overlijden van één van de ouders het kleurboekje 'Merijntje Muis neemt afscheid'; kinderen tot 12 jaar het herinneringsboek 'Dag lieve ...' en tieners het werk- en herinneringsboek 'Ben je hier of ben je daar?'. Door te kleuren, te tekenen en te schrijven maken kinderen een blijvende herinnering, zijn ze bezig met het verlies en kunnen ze hun verdriet delen met vader, moeder, broertjes of zusjes of hun opa en oma.

Verstandelijk gehandicapten en rouw

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het verlies van een dierbare zeer ingrijpend. Het is voor hen lastig te begrijpen dat de dood onomkeerbaar is. Zij moeten echt beleven dat iemand er niet meer is. Het zien en aanraken van de overledene kan verstandelijk gehandicapten helpen bij de rouwverwerking. Wij ondersteunen en begeleiden u daarbij. Afhankelijk van de mate van hun beperking kan taal te abstract zijn. Een kaarsje aansteken, bloemen of tekeningen in de kist leggen of een liedje zingen werkt voor hen vaak beter.

Om mensen met een verstandelijke beperking voor te bereiden op de opbaring, begrafenis of crematie, lenen wij de foto- en pictogrammenset 'Ik mis je zo' en de boekjes 'Moet ik nu huilen' en 'Olaf en Jaap' graag uit.

Manu Keirse over rouw en verlies Manu Keirse, dé specialist als het over rouwverwerking gaat

Op zondag 28 oktober 2018 werd er in ons bedrijfspand een lezing gegeven door Manu Keirse, die bekend staat als dé specialist in rouw. Aan de hand van heel veel herkenbare voorbeelden vertelde Manu Keirse dat rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Bekijk de filmpjes van Manu Keirse om (opnieuw) te luisteren naar zijn verhalen. 

Filmpjes   Manu Keirse over rouw en verlies  >> 

Doorleven, hoe doe je dat?

Tinka van Holthe, uitvaart- en rouwbegeleidster, ontwikkelde het filmpje 'Doorleven, hoe doe je dat?' om mensen een steuntje in de rug te geven op hun weg van rouw en verdriet naar een manier om hun levenslijn weer op te pakken.

Hoe ga je om met andermans verdriet?

Veel mensen vinden het lastig: wat zeg je tegen iemand die net een dierbare is verloren? Omgaan met het verdriet van een ander is geen sinecure. Maar al te vaak vervallen we in clichés en goedbedoelde adviezen die de nabestaande met lege handen achterlaat. Hoe kun je steun bieden en wat moet je vooral níet doen? Om daarbij te helpen hebben we de beste tips op een rij gezet.

Bekijk hier   het overzicht met tips wat wel en wat niet te doen  >>

Adressen voor ondersteuning

Voor iedereen die iemand verloren heeft is er ondersteuning bij rouw. Of het nu gaat om het verlies van je partner, je vader of moeder, broer of zus of van je kind(je). Professionele hulpverlening als u er niet meer uitkomt of lotgenotencontact om elkaar bij te staan en te informeren. Onderstaande lijst met adressen biedt een eerste wegwijs.

Bekijk hier   de lijst met adressen voor ondersteuning  >>

Boeken

In onze boekenkast staat een verscheidenheid aan boeken. Boeken met verhalen van herkenning en troostrijke gedichten. Om voor te bereiden op de uitvaart of te begeleiden bij het rouwproces. Voor volwassenen maar ook voor (jonge) kinderen of kinderen/volwassenen met een (verstandelijke) beperking. Onze boeken kunnen voor
een korte periode door nabestaanden geleend worden. Hieronder een selectie.

Een goed afscheid

 

Goed afscheid nemen helpt bij het dragen van de pijn en van het verlies. Het is het fundament van goede rouwverwerking.

 

Samen met u zorgen we voor een goed afscheid.

 

Wij staan naast u.