Intieme sfeer tijdens Wereldlichtjesdag in Eenrum


In de kerk van Eenrum werd zondag 8 december Wereldlichtjesdag gehouden. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst werd stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Dat Wereldlichtjesdag belangrijk is bleek wel door de vele belangstellenden.

Over de hele wereld hartjesboom waar een kaartje met een tekst kan worden opgehangen

De hele wereld werd op 8 december verlicht door kaarsen. Wereldlichtjesdag begint altijd in Australië en eindigt in de Verenigde Staten. Vanuit de lucht zal het eruit gezien hebben als een golf van licht dat zich over de wereld verspreid. In Nederland werden weer op heel veel plaatsen kaarsjes aangestoken, waaronder de kerk in Eenrum.

Kerk van Eenrum

De afgelopen jaren werd Wereldlichtjesdag georganiseerd in de Notoarestoen in Eenrum. Door de weersomstandigheden was op het laatste moment besloten om het dit jaar te verplaatsen naar een andere locatie. Bij de Kerk van Eenrum werd de organisatie van de wereldlichtjesdag met open armen verwelkomd. De kerk werd alleen verlicht door de kaarsjes en een paar kleine lichtjes. Hierdoor ontstond dezelfde intieme sfeer als in de Notoarestoen.

Geen woorden voor

Het openingswoord was voor Marjan Stel uit Uithuizermeeden. Zij vertelde over haar oudste zoon. Hij overleed kort na de geboorte. Ze vertelde over hoe ze die periode ervaarde, maar ook daarna. Hoe haar oudste zoon nog steeds leeft in haar gezin. Marjan sloot af met een gedicht ‘zonder woorden’: “Een kind verliezen, daar zijn geen woorden voor. Als een man zijn vrouw verliest, wordt hij weduwnaar. Als een vrouw haar man verliest, wordt zij weduwe. Al kinderen hun ouders verliezen, worden zij wees. Maar als je een kind verliest, daar zijn geen woorden voor.”

Woorden en muziek

Voor het openingswoord klonk het lied ‘Kan ik iets voor je doen’, gezongen door Corneel Kremer. De presentatie werd verzorgd door Signy Blokhuis. Ze begon met het verhaaltje ‘Een moeilijke dag’, waarin Knorretje begrijpt en troost als Winnie the Pooh een moeilijke dag heeft.Hilda Oostenbrink, medeorganisator van de Wereldlichtjesdag in Eenrum, vertelde over de schokkende gebeurtenis wat je kind verliezen is als ouders, maar ook voor de boers en zussen. Zij sloot af met het gedicht ‘In mijn hart draag ik je bij mij’. Het programma werd afgewisseld met muziek, gezongen door Anne-Wil Brontsema. Zo klonk haar prachtige versies van ‘In the arms of an Angel’, ‘Autumn Leaves’ en ‘Somewhere over the Rainbow’. Na een moment van stilte werden de namen voorgelezen. Tijdens het lied ‘Precious Child’ (speciaal geschreven voor Wereldlichtjesdag) lichtte de kerk nog meer op door de vele kaarsjes die werden aangestoken. Corneel Kremer sloot het programma af met het nummer ‘Tears in Heaven’.

Warme reacties

Het was een indrukwekkende avond met de bijzondere verhalen, troostende woorden en muziek dat raakte. Ondanks dat de locatie is verplaatst, ontving de organisatie van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen warme reacties. De sfeer in de kerk gaf ruimte aan ieders emotie.

de kaarsjes die worden aangestoken worden in het houten hart gezet
de hartjesboom en de 2 houten harten met kaarsjes
 
 

Bekijk ook

Belangrijke informatie omtrent het Corona virus

Vanaf zondag 15 maart 18.00 uur gelden de volgende regels van RIVM en BGNU: Het gezelschap dat een uitvaartplechtigheid bijwoont mag niet groter zijn dan maximaal 30 personen (dit is exclusief de medewerkers van Uitvaartzorg van Stad tot Wad en de medewerkers van de locatie waar het afscheid plaatsvindt). Van de aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen. Het aantal personen dat de uitvaart mag bijwonen is afhankelijk van de grootte van de ruimte waar het afscheid plaatsvindt, zodat afstand tussen alle aanwezigen gegarandeerd is.  Er is na de plechtigheid op de afscheidslocatie geen gelegenheid om nog samen te zijn en koffie of thee te drinken. Voor rouwbezoek en condoleancebezoek gelden dezelfde regels. Uitvaarten mogen vanaf 15 maart alleen telefonisch besproken worden. De gemaakte afspraken bevestigen we per e-mail waarbij we u vragen deze mail voor akkoord te bevestigen.
Lees het hele bericht

Herdenking overleden kinderen weer in Eenrum

Een kaarsje branden, de namen noemen, herinneringen ophalen en samen stilstaan bij het verlies van een kind. Op zondag 8 december wordt er in het kader van Wereldlichtjesdag weer een lichtjesavond georganiseerd in de Notoarestoen in Eenrum. De tuin is geopend vanaf 18.15 uur en de bijeenkomst begint om 18.30 uur.  Iedereen is welkom om stil te staan bij het kind dat wordt gemist.
Lees het hele bericht

Open huis bij uitvaartverzorger druk bezocht

Het open huis dat Uitvaartzorg van Stad tot Wad zaterdag 28 september hield was druk bezocht. Ieder jaar stelt de uitvaartverzorger belangstellenden in de gelegenheid om een kijkje te komen nemen in het bedrijfspand aan de Edama 8 in Uithuizen. Deze keer was het thema de duurzame of groene uitvaart.
Lees het hele bericht